Телефонни измамници прилагат нови методи
Телефонни измамници прилагат нови методи / снимкa: Sofia Photo Agency

Телефонни измамници прилагат нови методи, като привличат жертви с предлагане на безплатен плазмен телевизор и парична награда от 500 лева.

Често опитите за измама са насочени към хора, които ползват мобилни телефони. В един от случаите женски глас обяснява, че телефонът, на който се обажда, е изтеглен от томбола в магазин от голяма верига за продажба на черна и бяла техника.

На въпрос как номерът на "спечелилия" е попаднал сред всички в томболата, жената обяснява, че в жребия участват всички клиенти на съответния мобилен оператор. След това мнимата служителка упорито започва да иска адрес за доставка на телевизора и "спечелената" сума.

В случай, че потенциалната жертва попита нещо повече за томболата, "служителката" не дава отговор, а продължава да настоява за адрес за "доставка". В случай, че потенциалната жертва се колебае, обаждащата се пита: "Не искате да спечелите наградата си ли?", или заявява "Ако се отказвате от наградата - кажете!"

Разследващи поясниха, че ако "спечелилият" се съгласи да даде адреса си, измамниците го карат да купи ваучери за предплатени карти за мобилни телефони и да продиктува кода за зареждане , пише БТА. В повечето случаи жертвите биват убедени да купят ваучери за поне 100 лева.

Разпространен е и друг вид измама, като отново по телефона се предлагат консумативи за офис. "Доставчикът" предлага всичко, от което има нужда всеки офис. Заявката се приема, а на жертвата се обяснява, че доставката става до 24 часа. Плащането трябва да бъде с пощенски запис до поискване и никога с наложен платеж или по банкова сметка.   

За да се привлече жертвата, "доставчикът" предлага по-ниски цени от пазарните на стоката.

От полицията съветват да не се вярва на подобен тип предложения.