Телефонната измама - измислена за хора, според които нещата стават по втория начин
Телефонната измама - измислена за хора, според които нещата стават по втория начин / снимка: DarikNews.bg, архив

Телефонната измама е направена за хора, които вярват, че светът е корумпиран. Това означава, че е жертва на действителност, в която всичко се случва "по втория начин" и в която единственият начин да се справиш с живота е да подкупиш някого, това казва в интервю за БТА социалният антрополог Харалан Александров.

Българинът избира да се довери на лошите, дори и непознати за него, допълва Александров. За да имаш готовност "да се закачиш" за такова нещо означава, че живееш в свят, в който ти непрекъснато си застрашен от някого или нещо, винаги си уязвим, винаги някой се опитва да те употреби и къташ "бели пари за черни дни" с идеята, че някой ден ще станеш жертва, казва още антропологът.

Според него хората са планирани, отглеждани да бъдат жертви, защото така са отглеждани в семейството и в обществото - това е конструкция на ума. Това са характеристики на мислене на гетото. Драмата в България е, че много хора имат дефектна гледна точка за успеха и за начина, по който функционират свободните общества. Мислиш ли за себе си като за жертва, рано или късно ставаш нечия жертва и винаги се намира някой, който да се възползва от това", казва още Александров.

При класическа телефонна измама преди дни жена даде на непознати 150 000 лв. за подкуп.