Тефтерчетата в агенция „Технически операции” са елиминирани
Тефтерчетата в агенция „Технически операции” са елиминирани / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Тефтерчетата в агенция „Технически операции” са елиминирани
69721
Тефтерчетата в агенция „Технически операции” са елиминирани
  • Тефтерчетата в агенция „Технически операции” са елиминирани

Специалните разузнавателни средства вече не се използват за цели, извън зададените от агенцията - това съобщи председателят на Държавната агенция „Технически операции" Цветан Китов при отчитане на дейността на ведомството, което отговаря за прилагането на СРС-та. Китов посочи, че тефтерчетата с допълнителни цели при подслушване са елиминирани.

Той изрази готовността на агенцията да работи по сигнали за нерегламентирано подслушване, ако Народното събрание прецени и разпише такива правомощия в законодателството.

Според Цветан Китов голямата опасност от наличието на тефтерчета в колите със СРС-та е била, че е можело да съдържат цели, различни от тази, заради която е поискано СРС.

„Ние направихме така, че излизайки колата, в апаратурата да бъдат въведени данните само на обектите, които са оказани в разрешеното искане за специални разузнавателни средства и реално по други обекти не може да се работи", заяви председателят на ДАТО.

Китов определи като безобразие изнасянето на записи от подслушвания и изрази притеснението си, че се създава лошо име на законно подслушващите структури.

„Една от целите ни, които съм поставил като ръководител на агенцията, е чрез повишения контрол да докажа, че от агенцията не изтичат записи и резултати от прилагането на СРС-та и по този начин „да изчистя името" на всички, които работят", заяви той.

От този месец държавната агенция е самостоятелна структура, а бюджетът й за тази година е на стойност от 42 и половина милиона лева.