Течът на информация за Мишо Бирата е от ДАНС, смята криминален психолог
Течът на информация за Мишо Бирата е от ДАНС, смята криминален психолог / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Това, което чух тази седмица по време на вота на недоверие, който Цветлин Йовчев се опита да облече в политически дрехи професионално свършена работа, не съм съгласен, и доколкото зависи от мен, няма да го допусна". Това заяви в студиото на „На светло" по Нова телевизия криминалният психолог Тодор Тодоров по повод изказване на вътрешният министър Цветлин Йовчев, който окачестви някои от опитите да се притисне престъпността като пиар акции.

Тодор Тодоров е един от майсторите на полиграфа в България. Работил е по най-култовите криминални случаи у нас през последните години - като се започне от убийството на сестрите Белнейски, през случая с отвлечената Мирослава от Перник, до „Килърите" и „Наглите". Водил е преговорите със Стефан Стефанов за освобождаването на заложниците в банковата драма в Сливен. Бил е шеф на Сектор по криминална психология в Института по психология на МВР. Но вече не е в системата по собствено желание.

Според криминалният психолог Тодор Тодоров се използва „една стара тактика - да казваш една малка истина и към нея да прикрепваш една голяма лъжа и така всичко да минава, облечено в дрехите на истината".

„По отношение на случая „Мишо Бирата" малката истина е, че служители на СДОТО-Добрич са изследвани на полиграф. Имаше човек с проблемни резултати, който си понесе последствията. Това, което се премълча в случая, е, че имаше изследвани и служители на ДАНС. Не зная какво е станало със служителите на ДАНС, които бяха изследвани. Но по време на тези изследвания стана ясно, че конфиденциалната информация, която е изтекла навън, не е станала от СДОТО-Добрич. Но не казвам, че там не е имало сгафил служител", добави Тодоров по повод изтичането на запис, в който беше подслушан Бойко Борисов, който нарежда на бившия шеф на митниците Ваньо Танов да спре проверка.

Източник: NovaNews.bg