ТЕЦ Република замърсява Перник 60 пъти над допустимите норми
ТЕЦ Република замърсява Перник 60 пъти над допустимите норми / netinfo

Над 3000 мг/куб. м прах изхвърля пернишката ТЕЦ "Република". Количеството превишава 60 пъти пределно допустимата концентрация, съобщиха от районната екоинспекиця. Централата работи в нарушение на действащото комплексно разрешително. Съгласно документа, четирите парогенератора с номера от първи до четвърти е следвало да бъдат изведени от експлоатация до 31 декември 2007 г. Котлите обаче все още работят, като се комбинират по два и дори три наведнъж.

„Замърсяването е забележимо с просто око. Ежедневно постъпват многобройни жалби на граждани”, посочват още от екоинспекцията. По нейни данни, досега централата е натрупала близо половин милион лева от глоби заради замърсяване на въздух, почва и вода. „От дружеството обаче непрекъснато обжалват актовете и не плащат”, твърдят от инспекцията.

В отговор, управителят на "Топлофикация" - Перник Стойчо Василев заяви, че се работи усилено по рехабилитацията на пети котел и въвеждането на нов електрофилтър. Предвидено е и преустройство на трети парогенератор и преминаването му на природен газ.