Тази седмица е пикът на грипната епидемия?
Тази седмица е пикът на грипната епидемия? / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Има основание да се смята, че тази седмица е пикът на грипа у нас. Това каза в предаването „Кой говори" по Дарик националният консултант по епидемиология д-р Мира Кожухарова.

Освен грипния вирус А (Н1N1) започват с повишена честота да се доказват грипни вируси тип В, което е възможно да бъде причина за известно удължаване на епидемичния период, допълни тя, като се застрахова, че към момента това са само хипотези.

Д-р Кожухарова подчерта, че всички типове грипни вируси са еднакви и протичат с характерната клинична картина. Тя посъветва хората, когато има симптоми, особено що се касае до горните дихателни пътища, които в началото на заболяването са сериозни, да се обърнат към личния си лекар и да не си определят сами лечението.

Националният консултант по епидемиология бе категорична, че грипните вируси не се влияят от времето и отрицателните температури не могат да ги спрат, дори напротив, те обичат ниските температури. „Грипните вируси не се влияят от околната температура, а от това доколко вирусът е нов и какво е нивото на имунитет на хората. Този грип, А Н1N1, наричан още „Калифорния", който предизвика пандемията миналата година, се появи в Западна Европа миналата година, у нас беше в края на лятото и тогава не го спряха високите летни температури, нито пък сега могат да го спрат отрицателните", коментира тя.