/ БГНЕС
"Обединени патриоти" оттеглиха законопроекта си, който трябваше да влезе днес в дневния ред на пленарното заседание на НС
Темата за партийните субсидии отново е на път да влезе в парламента, предаде БГНЕС. Депутатите от „Обединени патриоти“ вече имат готов законопроект, който трябваше да влезе в дневния ред на днешното пленарно заседание, но в последния момент те сами го оттеглиха. Причината – текстовете не са съгласувани с коалиционния партньор от ГЕРБ, а от Патриотите търсят „по-широко съгласие и консенсус“ в Народното събрание.

„С други думи – засега решихме да направим консултации с другите политически сили в парламента, за да може толкова важна тема да не се превръща в говорилня, защото е чувствителна за обществото“, обясни пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

"Обединени патриоти" оттеглиха точката си за годишната субсидия за политическите партии


Съгласно последните промени, политическите сили получават държавно финансиране в размер на 8 лева на получен действителен глас, а освен физически лица, дарения на партиите вече могат да правят и търговски дружества.

„Нашето предложение беше да отпадне правото за финансиране от бизнес-субекти, юридически лица и еднолични търговци, както и да се ограничи максималният размер на субсидията до 6 млн. лева“, обясни още Симеонов. Ще бъде потърсено и мнението на опозицията, стана още ясно от думите на лидера на НФСБ.
 
БГНЕС