Танов: Премиерът ми каза, че президентът се оплакал от мен
Танов: Премиерът ми каза, че президентът се оплакал от мен / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Танов: Премиерът ми каза, че президентът се оплакал от мен
37469
Танов: Премиерът ми каза, че президентът се оплакал от мен
Танов: Премиерът ми каза, че президентът се оплакал от мен
  • Танов: Премиерът ми каза, че президентът се оплакал от мен
  • Танов: Премиерът ми каза, че президентът се оплакал от мен

Президентът Георги Първанов се е оплаквал на Бойко Борисов, че директорът на митниците Ваньо Танов извършва неправомерни проверки и съсипва бизнеса. Това разказа самият Танов пред журналисти като уточни, че Борисов му се е обадил и му е казал за недоволството на държавния глава.

По повод изнесените нови записи от СРС-та Ваньо Танов уточни, че не си спомня такъв разговор с Борисов. Той допълни, че въпросният митничар все още работи на Аерогара София. Това обаче е факт, тъй като служителят имал сърдечно заболяване и не можел да бъде уволнен.

Танов уточни, че Николай Вучев е попаднал в списък за лица, които да бъдат съкратени, но заради това, че е имал решение на ТЕЛК, защото страда от исхемична болест на сърцето, а и заради това, че синдикатът не позволява уволнението му, е оставен на работа. На Вучев е било предложено да бъде трудоустроен на пост, където няма тежки условия на труд, но той отказал и затова е останал на работа като митничар на летището.

"Вие смятате ли, че ще звъня на ЕГН. Звънял съм на ЕГН. Това са такива глупости", разясни той и въпросът с това, звънял ли е на ЕГН.

Ваньо Танов обясни че седмица преди да занесе документите на Борисов за проверката в бирената фабрика "Леденика", премиера е смятал, че проверката се извършва в следствие на лични подбуди на шефа на митниците. "Премиерът ми казва: Президентът се оплака от теб. Че извършваш неправомерни действия. Пращаш полицаи, митничари да извършват проверки и да съсипват бизнеса. Премиерът през цялата тази една седмица смяташе, че аз извършвам действия по лични подбуди спрямо тази фирма. Той е водил разговор с президента, предполагам в момента, в който му е отнет лиценза", обясни Танов.

"Откакто съм директор на митниците нито една фирма не е била под чадър", съобщи още Танов. Той прикани тези, които не вярват, да изберат произволно име на компания и обеща да им бъде предоставена цялата информация за случая.

По-рано днес журналисти от вестник „Галерия” разпространиха нови записи на телефонни разговори на Бойко Борисов с шефа на митниците Ваньо Танов. В тях премиерът лобира за повторното назначение на познат митничар, с когото „рита топка по обед”. Танов обещава да върне на Терминал 2 на софийската аерогара футболистът-митничар Николай Вучев. Ръководството на „Галерия” твърди, че записите са абсолютно автентични, но това не е потвърдено от други органи.

Скандалът с подслушването на Ваньо Танов избухна в началото на януари. Тогава от вестник „Галерия" разпространиха стенограми на разговори между финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. „Целият проблем е заради две-три фирми, които аз натискам", заявява по телефона Танов на своя ръководител Симеон Дянков. От записите ставаше ясно още, че шефът на Агенция „Митници" е бил готов да напусне поста си и да „каже нещата от А до Я с истинските им имена". Дни след това от РЗС пуснаха и записи на разговори на Танов с Искра Фидосова и Менда Стоянова.

* Автентичността на разговорите не е потвърдена.