Таксата за посещение при лекар ще бъде 2,70 лева
Таксата за посещение при лекар ще бъде 2,70 лева / www.sxc.hu
Таксата за посещение при лекар остава 2,70 лева
55965
Таксата за посещение при лекар остава 2,70 лева
  • Таксата за посещение при лекар остава 2,70 лева

Посещението при лекар или зъболекар ще се запази 2,70 лева. Това предложение се очаква да гласува утре кабинетът. След като цената на посещение бе „отвързана" от минималната работна заплата с решение на парламента, остана в правомощията на Министерския съвет да определи какъв е размерът на таксата за посещение при личния ни лекар. В момента, когато парламентът прие законовата промяна, таксата за посещение бе 2,70 лева. Таксата за всеки ден болнично лечение ще бъде 5,40 лева, но за не повече от десет дни годишно.

Докато таксата за посещение при лекар или стоматолог бе обвързана с размера на минималната работна заплата, бе ясен какъв е механизмът на определянето й, смята д-р Любомир Киров, който оглавява сдружението на общопрактикуващите лекари: „Защо се прави, с каква цел, никой не посочва. Няма ясен мотив. Ние това искаме да разберем. Трябва да има прозрачност".

Според д-р Киров няма яснота как ще се отрази тази цена върху работата на лекарите и върху пациентите: „Това са 2,40 лева спестени в годината, които едва ли ще компенсират повишаващите се цени на тока, на горивата, на хранителните продукти. Това ще подобри ли качеството на предлаганите услуги. Най-важното е, ние искаме да знаем как беше решено, че точно това е най-подходящият размер на таксата. По какви критерии и каква методика беше изчислено това. Нека да има яснота".

Д-р Киров е категоричен, че трябва да се намерят бюджетни пари за плащане на таксите на хората, които са освободени от тях, а не те да останат за сметка на личните лекари, както е в момента.