Такева: Няма да има 15 септември и учебна година!
Такева: Няма да има 15 септември и учебна година! / снимка: Sofia Photo Agency

Няма да има откриване на учебната година на 15 септември, няма да има и учебна година. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по повод представените от премиера Сергей Станишев мерки за развитие на образователната система.

От 1 януари догодина правителството ще изравни средномесечния разполагаем доход на учителите със средната работна заплата за бюджетната сфера в страната, която е 520 лева.

Според Такева учителите няма да отстъпят от искането си за 20-процентно увеличение на заплатите още от 1 октомври.

Пред Ангел Иванов Янка Такева обясни:

Вземете моливче в ръка и започнете да смятате. Както и да ги смятате, няма да ги изкарате толкова, колкото ги изкарват управляващите в момента. Плюс това те защо не бяха мъже – ние три месеца водим социални преговори, те стоят на масата и ни се подиграват. Защо не бяха като истински мъже да станат и да кажат „Това са разчетите”. Не е вярно – 340 лева и 85 стотинки в момента е средната брутна работна заплата в средното образование. Те в момента са ви подали цифри само за средната брутна работна заплата за педагогическите кадри. Те махат останалия персонал, което не е коректно. За да изкарат пред обществото една много висока средна брутна работна заплата.

В понеделник, предполагам, ще имате среща с Даниел Вълчев. С какви позиции отивате при него, след като знаете какво казаха Станишев и Вълчев?

Тези изчисления от страна на управляващите не са коректни. Защо юни, юли, август нямаха политическата, мъжката, професионалната, човешката доблест да кажат „Това са нашите изчисления”. Ние да кажем „Това са нашите изчисления”, въпреки че сме готови с изчисленията, ние си оставаме в стачна готовност.

Ще има ли 15 септември, накъде вървят нещата?

Не, няма да има, според мен. И може би учебна година няма да има.

Чуйте коментара на Янка Такева в звуковия файл