Такева: Ако стачката продължи, учебната година може да бъде провалена
Такева: Ако стачката продължи, учебната година може да бъде провалена / netinfo

Ако стачката продължи повече от месец, вероятно ще бъде провалена учебната година, това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в предаването „Пропаганда” на Дарик радио. Тя посочи, че над 82 процента от училищата и детските градини в страната стачкуват. Над 100 хиляди човека участват в стачката, каза още Такева.

Председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ обяви в предаването, че синдиката иска поетапно увеличение на учителските заплати с 25 % от първи октомври, 25% от първи януари и 25 % от първи юли. Ето как формулира Янка Такева исканията на стачкуващите учители в разговора с водещия на предаването Мартин Карбовски:

„Това е нашата оферта 25% от 1 октомври 2007 година, 25% от 1 януари 2008 година и 25% от 1 юли 2008 година. Това прави 95% с натрупването” .

Министър Вълчев е готов на общо 25% увеличение?

„Общо 25% е абсурдно. Няма да покрие инфлацията”.

Това от 300 лева прави колко?

„От 300 лева прави около 390 лева средна брутна работна заплата. Най-много 402 лева”.

Такева заяви още, че от два месеца не е разговаряла с министър Вълчев, но е готова за преговори, като изрази увереност, че дори да се обади на Даниел Вълчев, той няма да иска да разговаря с нея.

Според нея всички опити за връзка с министъра или представители на министерството, за да продължат разговорите по разрешаването на кризата в образованието, са неуспешни. В ефира на Дарик Такева звънна на министър Вълчев, който не се обади и тя му остави съобщение.