Тадъръков: Агенция САПАРД не е провалена
Тадъръков: Агенция САПАРД не е провалена / снимка: Sofia Photo Agency

Агенция САПАРД не е виновна за спирането на парите по мярка 2 за подобряване преработката и маркетинга на селскостопанските и рибни продукти. Това каза изпълнителният директор на Държвен фонд „Земеделие” Димитър Тадъръков.

В писмото, което Европейската комисия е изпратила на българските институции не е посочена конкретна вина на Агенцията, обясни още той.

Агенция САПАРД не е провалена. Някой иска да провали една мярка към нея, каза Тадъръков и подчерта, че във въпросното писмо не се изяснява къде е проблема - в самата агенция или извън нея. Агенция САПАРД ще работи и ще плаща, защото ако имаше проблем с Агенцията щяха да дойдат одиторите и да направят поредната проверка. Одиторите на Брюксел, ще дойдат на планова проверка в края на март, или април или май месец. Нямаме още потвърждение, каза още Тадъръков.

По мярка 2 на САПАРД досега са одобрени 341 проекта. Парите за 247 от тях са платени - над 239 млн. лв. 47 проекта за над 58 млн. лв. са предварително спрени, като остава да бъдат преведени сумите за 49 проекта за 81,4 млн. лв. В понеделник представители на Европейската комисия ще пристигнат в София за техническа среща. Във вторник ще заседава Комитетът по наблюдение изпълнението на САПАРД, на което Димитър Тадъръков ще се изисква по-голямо разсяснение какво точно трябва да се направи още по САПАРД и кой е виновен за спрените пари. Изпълнителния директор на Държавен фондЗемеделие” обеща, че ще настоява сумите към спрените 49 проекта да бъдат платени.