Тадаръков подаде оставка
Тадаръков подаде оставка / снимки: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков подаде оставка. Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов коментира постъпката на Тадаръков като „достоен за уважение акт”.

Една година и десет дни след като стана изпълнителен директор, Димитър Тадаръков си подава оставката. „Искам да се извиня на вас и на българското общество, защото моят оптимизъм за пускането на парите по САПАРД беше попарен от Брюксел”, каза Тадаръков.

Той обясни, че няма вина за спрените пари по САПАРД, защото нарушенията са станали, когато той все още не е оглавявал фонда. „Тадаръков не е бил участник в тези проекти, Тадаръков не е одобрявал тези проекти”, обясни самият той.

Шефът на Държавен фонд „Земеделие” подчерта, ч
Тадаръков подаде оставка
netinfo
е си подава оставката от морална гледна точка. „Не знам някой в държавата да си е подал оставката от морална гледна точка за неща, ставали от ръководена от него структура преди три или пет години. Аз ще го направя”, заяви Тадаръков.

„Какво означава да бъдат блокирани средствата към хиляди хора? Как ще ги гледам тези хора в очите? Какво ще им кажа, при положение че от вчера ни забраниха дори да ги финансираме от бюджета. Не е възможно аз да приема това и да остана тук”, коментира Тадаръков.

Димитър Тадаръков заяви, че все още не е мислил кой е най-подходящ за негов наследник. В съобщение до медиите земеделският министър Валери Цветанов обяснява, че ще разгледа подадената оставка.

Във връзка с нарушенията по САПАРД Тадаръков препрати всички въпроси към заместника си Владимир Карамишев, тъй като той е във Фонда от осем години. Карамишев категорично отказа да коментира каквито и да било проблеми, свързани с институцията.