Тачева: Случващото се в МВР е оздравителен процес
Тачева: Случващото се в МВР е оздравителен процес / снимка: Sofia Photo Agency

Аз също смятам, че това, което се случва в МВР, е оздравителен процес и нека да оставим прокуратурата и там да си свършат работата - така правосъдният министър Миглена Тачева коментира случващото се МВР. Министър Тачева участва в семинар в Пампорово за подготвените промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), в Закона за търговския регистър, както и за предстоящото приемане и прилагане на новия Гражданско-процесуален кодекс и на Семейния кодекс, съобщава БТА.

Миглена Тачева отбеляза, че във всички случаи е добре, че през последните дни са се осветлили проблемите с МВР, по които има необходимост да се работи. Тя коментира, че неминуемо случващото се не прави добро впечатление на европейските партньори, но министърът на правосъдието каза, че работи със същия оптимизъм, както и при встъпването си в длъжност и се надява мониторингът на ЕК в областта на правосъдието и вътрешния ред да отпадне до края на 2008 година.

Тачева коментира и дебата за мястото на следствието и прокуратурата, който по думите й е една от основните причини за изготвянето на проект за изменение на НПК. Моделът на следствието трябва да дава възможност да се използва пълният му капацитет, без да се оставя впечатление в европейските ни партньори, че се връщаме крачка назад и се дублират функциите на следователи и дознатели, посочи правосъдният министър.

По думите на Миглена Тачева България е поела ангажимент следствието да не поема повече от три процента от делата. Ние обаче никога не сме обещавали да закриваме напълно следствието, каза Тачева. Тя съобщи, че следващата седмица се очаква директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов да се срещне заедно с министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова с европейски експерти и да дискутира този въпрос.

Тачева каза, че през изминалата година следователите са разгледали едва 592 дела, като това означава, че се падат средно почти по едно дело на следовател. Трябва да измислим модел за следствието и неговото преструктуриране, но сега не мога да кажа дали то ще бъде към прокуратурата или ще се сформират екипи от 5-6 дознатели и следовател, който да е тяхна "шапка", обясни Миглена Тачева. По думите й от България се иска да направи промени в НПК, както и в Закона за МВР, тъй като е очевидно, че има проблеми в дознанието, след като голям брой от делата не издържат в съда.