Тачева: Очакваме реален евродоклад
Тачева: Очакваме реален евродоклад / Sofia Photo Agency

България няма реален напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Това призна дни преди оповестяването на евродоклада за напредъка на страната ни министърът на правосъдието Миглена Тачева след среща с българските депутати в Европейския парламент.

„Очакваме от доклада да бъде реален и обективен, да отчете напредъка на България. Не мога да кажа, че имаме категорично неуспехи. Мога да потвърдя обаче, че има области, в които нямаме постигнат реален напредък като борбата с корупцията и организираната престъпност”, коментира министър Тачева. По думите й трябва да покажем не само на европейските партньори, а на обществото като цяло, че имаме действаща съдебна система, която при извършване на престъпление, много бързо разкрива извършителя му, а след това в разумни срокове, както пише в Европейската конвенция, приключва съдебния процес.

„След изработването на новия Наказателно-процесуален кодекс нямаме проблеми от законодателен характер”, увери Миглена Тачева. „Там, където причините са свързани с някакво поведение на съдебната система, разбирайте призовкар не си е свършил работата, прокуратура, съдия, веднага се предлага за дисциплинарно производство”, каза още министърът на правосъдието.