Т. Дончева: Следствието е безсмислена структура
Т. Дончева: Следствието е безсмислена структура / снимка: Sofia Photo Agency
Следствието е безсмислена структура, категорично заяви в предаването „Седмицата” на Дарик радио по проблемите със съдбата на Национланта следствена служба депутатът от БСП и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Татяна Дончева. Така тя отговори на заместник-директора на Националната следствена служба Румен Георгиев, който поиска повече работа и отговорности за следователите от службата.

Дончева се обяви за разформироването на ГДБОП и поиска службата да се конструира отново.

„Когато службата ви за организирана престъпност има лоши резултати, тотално изтичане на информация, дискредитиране вън от страната, говоря ви преди случая с Иван Иванов, Иван Иванов дойде на финала. От няколко години ГДБОП има много неприятна репутация и това се знае в средите, които работят в сферата на националната сигурност. Не искам нищо лошо да кажа за състава, там има и много читави хора, но те са общо взето като някакви „блуждаещи в кацата с мед и катран”, в който не се знае вече медът и катранът в какви пропорции са. Решението е тази служба да се направи на ново, без да дублира полицията, като една служба където по-интелигентни, по-оперативно пригодни, по-находчиви хора ще гонят тежката и организирана престъпност”.

Проблемът със службите ДОТИ и ДОИ е измислен, подчерта тя и заяви, че трябва да се направи подробна проверка, но това не предполага двете служби да се местят където и да е, подчерта Дончева.

Татяна Дончева заяви още в предаването „Седмицата” на Дарик радио, че вероятно ще има още атаки срещу управляващата коалиция, като тази, от която започна скандалът в МВР, но същевременно отбеляза, че за това си е виновна управляващата партия:

„Смятам, че ако някой ни бутне от властта или ни тресе, или ни вкарва от скандал в скандал, трябва да търсим причините първо в себе си. Или нещо не правим добре, или не си караме добре „Москвич”-а, или допускаме така, създаваме си скандалите и след това се сърдим на някого, че ни ги е извадил. Кой ни направи скандала с Републиканската инфраструктура?! Някой от някъде?! Ще извади Атанасова, ако има какво да извади”, добави още Дончева.

Коментирайки практиката на съда депутатът от БСП даде за пример случая „Чората” и заяви, че виновните са подведени под отговорност единствено, защото са се намесили хора, близки до ръководството на ДПС.

„Не може случат „Чората” да се подмята вече 2,5 години, след като е ясно, че този човек, може да е най-големият престъпник, е буквално смлян и вътрешните му органи са на пихтия, и че това не може да стане без скачане с обувки по тялото. До него е имало шест полицаи и сега те ми обясняват, че умрял от инфаркт, че умрял респектиран, че бил голям бандит. Този човек, ако нямаше роднина, близък на ДПС и на централното им ръководство, смятате ли, че от това щеше да стане случай”, каза още Дончева.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ С ТАТЯНА ДОНЧЕВА ЧЕТЕТЕ ТУК