Създават нови 154 средищни училища
Създават нови 154 средищни училища / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Създават нови 154 средищни училища
22741
Създават нови 154 средищни училища
  • Създават нови 154 средищни училища

Заради закриването на училища в малките селища у нас правителството одобри създаването на нови 154 средищни училища, които ще обхванат 67 общини. Така общият им брой става 812, а в тях ще се образоват над 45 000 деца, съобщи заместник-министърът на образованието Сергей Игнатов. По думите му от октомври до края на годината държавата ще осигури над 2 100 000 лева за издръжката и пътните разходи на учениците в средищните училища.

Само през това лято у нас са закрити 50 училища, а други 20 са преструктурирани. Създаването на средищни училища ще е стимул за младежите да останат в съответния регион, обясни заместник-министър Игнатов: „Нашата амбиция е да не се стига до разрушаване на училищната мрежа. Това, че днес някъде няма ученици, не означава, че съответното училище трябва да се превърне в бардак и някаква друга търговска площ".

Правителството гласува и нормативната рамка за кариерното развитие на учителите. Въвеждането на системата ще струва близо 13 милиона лева до края на годината. Заради новите задължения на психолозите и педагогическите съветници да пишат характеристики на учениците и да предлагат намаляване на поведението, те ще преминат квалификационен курс: „Финансирането до края на 2009 г. се приема от бюджета, който тук в подадената програма е в рамките на 100 000 лева".

Според Игнатов през следващата година бюджетът за образование няма да бъде намаляван.