Създаване на Национална гвардия в България не е целесъобразно, твърди зам.-началникът на ГЩ на БА
Създаване на Национална гвардия в България не е целесъобразно, твърди зам.-началникът на ГЩ на БА / netinfo
Изграждане в България на Национална гвардия по подобие на тази в САЩ би било нецелесъобразно от гледна точка на територията на страната ни, задачите, които изпълнява българската армия, а и по финансови причини. Това становище изрази заместник-началникът на Генералния щаб на Българската армия ген-лейтенант Галимир Пехливанов, след края на двудневната регионална конференция на партньорите от Югоизточна Европа, провела се в София.

"Не е нормално да имаме армия и да изграждаме дублираща армия със задачи само в страната", каза генерал Пехливанов и допълни, че ако все пак се постави задача от Генералния щаб и военното министерство, ще се извърши експертна оценка за гвардия в български условия. Той изрази и становище, че участието ни в мисии зад граници трябва да се консолидира на батальонно ниво за по-адекватно изпълнение на различните задачи.

От своя страна началникът на Бюрото на Националната гвардия на САЩ генерал-лейтенант Стивън Блум даде положителна оценка за реформата в нашата армия, като подчерта, че тя е на прав път за достигане на оптимален състав, като основната цел е защита на страната от заплахите на 21 век. Участниците в конференцията са постигнали съгласие, че трябва да се усили подкрепата на военните за гражданите при бедствия и аварии.