Съветът за национална сигурност заседава при президента заради Катуница
Съветът за национална сигурност заседава при президента заради Катуница / Sofia Photo Agency, архив
Президентът свиква съвета за национална сигурност заради Катуница
45307
Президентът свиква съвета за национална сигурност заради Катуница
  • Президентът свиква съвета за национална сигурност заради Катуница

Президентът Георги Първанов свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност заради събитията в Катуница и последвалото напрежение в страната. Темата на заседанието е: „Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и недопускане на етническо напрежение".

Доклади по темата ще изнесат зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който в момента е изпълняващ длъжността министър на вътрешните работи, тъй като Цветан Цветанов е в отпуск заради изборната кампания, и Калин Георгиев, главен секретар на МВР. На заседанието е поканен и главният прокурор Борис Велчев.

Случилото се преди седмица в Катуница наложи свикването на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, за да бъде обсъдено ескалиралото напрежение. В понеделник в пловдивското село отидоха президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов. И двамата заявиха, че полицията е изпуснала положение в първата нощ на размири и ситуацията не трябва да се подценява.

„Държахме да дадем един ясен знак за българското общество, че институциите са единни в стремежа да не се допусне нарастване на етническо напрежение, на религиозно, каквито гласове се чуват от някои по-радикални групи. Институциите в това отношение ще бъдат единни и второ, ще бъдем достатъчно твърди в отпора на подобни радикални и екстремистки настроения", коментира държавният глава.

„Аз съм убеден, че ако прокуратурата съумее, заедно с данъчните, да събере достатъчно доказателства и се повдигнат обвинения, хората ще се успокоят с това, че няма недосегаеми", заяви премиерът Бойко Борисов.

В разговорите на „Дондуков" 2 по закон участват председателят на Народното събрание, премиерът, министрите на отбраната, вътрешните работи, външните работи и финансите, шефът на ДАНС, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи.

 

Напрежението в пловдивското село Катуница започна вечерта на 23 септември, след като там беше убит 19-годишният Ангел Петров. За убийството му жителите обвиниха приближени на Цар Киро. За смъртта на момчето бе арестуван 55-годишният Симеон Йосифов, който прегази с автомобила си 19-годишния Ангел. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак десетки полицаи, а на следващия ден разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - Цар Киро. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха двама местни и трима полицаи.

Избухналите безредици в Катуница станаха причина и за втори смъртен случай. 16-годишният Павел припадна по пътя към именията на Цар Киро, на метри от мястото, където бе прегазен 19-годишният Ангел Петров. Линейка на Бърза помощ го откара в тежко състояние в болницата, но по-късно Павел издъхна. Момчето е с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението.

В късния следобед на 24 септември напрежението в село Катуница ескалира. Жители на селото, както и футболни фенове на пловдивските отбори „Ботев" и „Локо" подпалиха три от имотите на Цар Киро. Единият от тях е на покойния му син Иван Рашков. Вторият от имотите е на другия му син Ангел Рашков, а третият е на внука му Йорго. Дълго време протестиращите замерваха къщите с камъни и коктейли „Молотов". Жителите на Катуница настояват Цар Киро и семейството му да бъдат изселени от селото.