Съветникът на Обама за борбата с тероризма е у нас
Съветникът на Обама за борбата с тероризма е у нас / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa

Съветникът на американския президент Барак Обама за борбата с тероризма Джон Бренън пристигна в България, пет дни след самоубийствения антиизраелски атентат, съобщи Белият дом, цитиран от Франс прес.

"Джон Бренън пристигна в България за срещи на високо равнище с български лидери, които бяха планирани", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Томи Вайътър. "Ужасяващият терористичен акт в Бургас миналата седмица откроява важността на нашето солидно партньорство и на продължаването на сътрудничеството в сферата на борбата с тероризма" със София, добави той, цитиран от БТА.

Говорителката на държавния департамент Виктория Нюланд заяви, че Съединените щати подкрепят българите във всички аспекти на разследването, защото "искаме да стигнем до дъното на нещата" в този случай.

Барак Обама се обади в петък на българския премиер Бойко Борисов, за да изрази подкрепата си. Федералното бюро за разследване (ФБР) и Централното разузнавателно управление (ЦРУ) работят с българските следователи, за да се опитат да разкрият кой е извършил и кой е поръчал атентата в сряда, отбелязва АФП.

В първия подобен атентат в България, на летището в Бургас, загинаха петима израелски туристи, българският шофьор на техния автобус и атентаторът самоубиец.