Съветниците в Разград си намалиха заплатите, но не съвсем
Съветниците в Разград си намалиха заплатите, но не съвсем / снимка: Sofia Photo Agency, архив

С близо 50% да си намалят месечните възнаграждения съветниците от Разград, предлага председателят на местния парламент Милена Цанева.

Предложението е съобразено с промяна в Закона за местното самоуправление и местна администрация, влязла в сила от началото на юли. Според нея общинските съветници имат право да получават максимум 30% от средната брутна работна заплата в съответната общинска администрация за последния месец от предходното тримесечие. В Разград към този момент обаче ставката е 55% от заплатата на чиновниците, а за председателите на комисии - 60%.

Средно по 320-350 лв. получаваха съветниците за работата си досега, обясни Цанева.

На практика обаче те пак ще могат да достигнат това възнаграждение - става ясно от проектодокладната, която съветниците ще обсъждат на комисии в понеделник.

Предвижда се да имат възможност да получават над хонорара си още до 200 лв. Те ще са за служебни разходи - транспорт, комуникации, повишаване на квалификацията, срещи с гражданите, ползване на клубове и зали.

Представянето на финансови документи за тези разходи няма да е задължително, ще е достатъчно те да бъдат описани в декларация по образец, в която има клауза, че подписалият я носи наказателна отговорност за деклариране на неверни данни.

И в досегашния Правилник за работа на Общинския съвет е имало възможност да се осребряват служебни разходи, но никой от съветниците не се е възползвал от тази клауза, обясни Цанева.