/ Thinkstock/Getty Images
В началото на всеки отоплителен сезон първо трябва да проверим дали топломерите работят нормално. Дисплеят на устройството трябва да показва някаква индикация. В противен случай – потърсете обслужващата ви фирма - топлинен счетоводител, посочва NOVA.
 
Често в началото на студените дни някой от радиаторите вкъщи се оказва пълен с въздух и не може да пропусне топлата вода. Налага се механично обезвъздушаване.
 
Радиаторът има термоглава и обезвъздушител. Термоглавата е кранчето, на което са различните степени, а обезвъздушителят е просто една дюза. Отворете максимално термоглавата – на пета степен. След това развийте дюзата с отвертка или специално ключе, ако има такова. Не развивайте дюзата до края, а само докато чуете свистенето на въздуха. Предварително подложете легенче за вода. Щом всичкият въздух от радиатора излезе, внимателно завийте дюзата обратно.

Започва поетапно пускане на парното в София
 
Основният въпрос зимата е колко плащаме за парното. В общия случай има няколко основни правила за разумно и икономично потребление.
 

Докато не сте вкъщи, не затваряйте напълно вентилите на радиаторите. Енергията за стоплянето на стаите вечерта ще е много по-голяма. Най-добре е вентилите да стоят на 1 или 2 степен.
 
Не оставяйте вентилите на максимална степен през целия сезон. Така термостатът не може да се ориентира кога да спре притока на топлина.
 
Популярна грешка е, че ако пуснем един радиатор вкъщи на максимална сила и отворим вратите, това е икономично. Не, грешка. По-икономично е поддържане на различна температура във всяко помещение.
 
Ако ви няма вкъщи по-дълго, оставете вентила на позиция „Снежинка“. Така в стаята ще се поддържа температура от около 6-7 градуса, дори и навън температурата да падне драстично.
 
Проветряването зимата става с кратко широко отваряне на прозорците за 5-6 минути. През това време кранчето трябва да е в позиция “снежинка”.
nova.bg