Съпрузите и децата на депутатите остават с дипломатически паспорти
Съпрузите и децата на депутатите остават с дипломатически паспорти / netinfo

Семействата на депутатите ще продължат да се ползват с привилегията да имат дипломатически паспорти. Това стана ясно, след като парламентът отхвърли на първо четене промените в Закона за българските документи за самоличност, внесени от кабинета. Те предвиждаха съпрузите и децата на народните представители да се лишат от тази привилегия.

Заместник-министърът на правосъдието Ана Караиванова обясни, че поправката е изготвена от правителството с оглед практиката в страните от ЕС, където съпрузите и децата на депутатите нямат дипломатически паспорти. По думите й това не създава добър образ на страната ни, защото е неудобно дипломатическият паспорт да се ползва за бизнес пътувания например.

Едва седем народни представители подкрепиха законопроекта, 44 бяха против, 69 се въздържаха. Според Елеонора Николова от ОДС изпълнителната власт не може да нарежда на законодателната какво да прави със собствените си привилегии.

Христо Бисеров от ДПС заяви, че законопроектът е зареден с популизъм, защото създавал илюзията, че така ще се намали броят на дипломатическите паспорти, а всъщност ги увеличава, давайки такава привилегия на членовете на ВСС. Бисеров припомни, че съпрузите и децата на депутатите не могат да ползват привилегията самостоятелно, а само, когато пътуват с титуляра.

Председателят на правната комисия в Народното събрание Янаки Стоилов от левицата обясни, че дипломатическият паспорт не облекчава особено пътуването, защото то зависи от страната-домакин.