Съобщават имената на активните агенти
Съобщават имената на активните агенти / netinfo

Една седмица след влизането в сила на Закона за достъп до документите на бившата Държавна сигурност ще бъдат оповестени имената на всички висши държавници, които са все още активни агенти на службите, или са били реактивирани, за да не бъдат съобщени на обществото. Това заяви депутатката от БСП Татяна Дончева в предаването „Денят” на Дарик радио. Ето какво още каза тя:

„Онези, които са си останали активирани и са крити до сега като активирани ще бъдат вадени. Шефовете на служби в седмичен срок са задължени да ги извадят от отчет, защото това е един принципен въпрос, че хората от определено ниво от политиката нагоре, не могат да бъдат сътрудници на служби. Все пак те трябва да бъдат подчинени на народа, след като той ги избира и след като те вземат политически решения. Те ще бъдат вадени, защото се намират в архива и освен това ще се оповестяват картончетата. Лостацията в обобщения законопроект е отпаднала. Когато се кандидатства за публична длъжност на определени държавни органи, ще се остави на ръководството на държавните органи, там където кандидатствате, да направи то запитването официално. Където има за членовете на ръководство на политически партии – ръководството на политическите партии и вероятно ще има още една група – лица, юридически и физически, които ще могат да искат огласяване на определени обстоятелства, за да се отпуши съвсем.

Комисията има достъп до архива, за да избегнем това което е било до сега проблемът - да се дава това, което шефовете на служби искат”.