Съмнителни сделки в  Софийски имоти
Съмнителни сделки в Софийски имоти / netinfo

Незаконно преотдаване под наем на имоти установи финансовата проверка на общинска фирма „Софийски имоти”. Проверката на Столичния инспекторат ще продължи съвместно с прокуратурата, за да се избегне прикриването на следи, за това са се договорили кметът на София Бойко Борисов и главният прокурор Борис Велчев.

Кметът на София Бойко Борисов ще издаде заповед за спиране на разпоредителните сделки в “Софийски имоти”, както и на останалите 5 общински фирми, които се проверяват от инспектората. Съмнителната сделка е сключена през 2000 г. от бившия шеф на „Софийски имоти” Тошко Добрев. Сделката е за отдаване под наем на хотел “Парадайс” в Китен между “Софийски имоти” и “Еврохолидей БГ”.

При сключването на договора фирмата наемател се задължава да не преотдава хотела без съгласието на наемодателя “Софийски имоти”, да го стопанисва в продължение на 10 години и да инвестира в него 20 000 лева. “Еврохолидей БГ” обаче преотдава хотела с печалба от 70 хил. лв. на сезон. “От това, което констатираме не може да се каже, че “Софийски имоти” не са знаели къде са отивали тези средства”, каза Борисов.

Има и други нарушения, които проверките констатирали, но за да не бъдат заличени следите те ще бъдат оповестени след като прокуратутата се заеме с тях. “Моите лични опасения са, че възможността да се опитат бързо да си потулят следите е много голяма”, посочи Борисов.