Баба Дора живее в село Шарково с 30-те си козички и още толкова ярета. Мъжът й починал преди няколко години, в момента има единствено животните.
Баба Дора живее в село Шарково с 30-те си козички и още толкова ярета. Мъжът й починал преди няколко години, в момента има единствено животните. / netinfo
Изплащането на обезщетенията започва от понеделник
Сълзите и молбите на животновъдите не спряха евтаназирането на стада
98233
Сълзите и молбите на животновъдите не спряха евтаназирането на стада
  • Сълзите и молбите на животновъдите не спряха евтаназирането на стада
Баба Дора от ямболското село Шарково ще загуби всичките си 60 кози заради огнището на чума в селото. Възрастната жена е един от многото животновъди в Ямболско и Бургаско, чиито стада ще бъдат изцяло евтаназирани, въпреки че голяма част от животните не проявяват симптоми на чумата.

Европейска мисия идва в България заради чумата по добитъка

Над 1200 животни до момента са унищожени в Ямболско заради чума по дребните преживни животни. Масовото умъртвяване предизвика недоволство сред животновъдите, които вчера излязоха на национален протест и блокираха пътя София - Варна. По нареждане на премиера днес земеделският министър Румен Порожанов посети засегнатите стопани, но след срещата заяви единствено, че евтаназирането продължава.
 
 
Eвтаназирането в село Шарково

Който желае, нека сподели! Днес започна евтаназирането на дребните преживни животни и в село Шарково. Възрастни хора, дали живота си за България, днес даваха животните си, за да бъдат умъртвени. Овце и кози, които старците храниха за последно. При обиколката на репортерският екип на 999 из селата през изминалите два дни, не бе открито нито едно видимо болно животно, а хората разказват, че дори и тези, посочени като заразени с чума, не са имали необходимите симптоми на болестта. Повечето стада са създавани дълги години. За някои стопани, те дори са семейство. В Шарково екипът на 999 се срещна с жена, която целуваше козичките си и ги наричаше с имена… И очакваше да дойдат хората с белите „костюми”, за да ги умъртвят. А в този момент ветеринари „обработваха” животни в една от най-големите ферми в селото, която е с около 800 преживни животни. В три ямболски села трагедията на малкото останали жители е голяма. Умъртвяването на над 1500 животни в Крайново, Шарково и Странджа се налага заради положителни проби за чума по дребните преживни животни, доказани във френска лаборатория. Стопаните настояваха за втора проба, а в региона това е единственият поминък. Акцията по евтаназиране ще продължи и утре. Предлагаме ви ексклузивни кадри, които заснехме на 13 юли в с. Шарково. *** На 12 юли, докато животновъди протестираха с блокада на пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа, ветеринарите и полицаите изпълниха получените заповеди. Те са преминали през обиколни пътища, част от които са “черни” и са достигнали до Крайново. Ден по-късно в Шарково и Крайново се усещаше тягостна тишина и тежката мъка на хората.

Публикувахте от Radio 999 BG в Петък, 13 юли 2018 г.

Баба Дора живее в село Шарково с 30-те си козички и още толкова ярета. Мъжът й починал преди няколко години, в момента има единствено животните. Видео на възрастната жена, която обикаля плачеща из все още живото си стадо. бе разпространено днес из Facebook от радио 999 BG.
 
Откриха огнища на чума по дребни преживни животни в Ямболско

До момента няколко са огнищата на чума по дребните преживни животни в областите Ямбол и Бургас. До момента евтаназираните животни са над 1200. Това накара животновъди да заплашат с гражданско неподчинение и вчера да излязат на национален протест.
 
По заповед на премира Бойко Борисов днес земеделският министър Румен Порожанов посети засегнатите стопани и фермери. След срещата Порожанов заяви, че се търсели варианти за по-големи парични обезщетения, както и да се даде възможност фермерите да получат нови животни, с които да възстановят стадата си. Евтаназирането обаче продължава.
 
В сила е и забрана за търговия с мляко и месо от общините Елхово и Болярово.

Изплащането на обезщетенията започва от понеделник
, съобщиха от земеделското министерство. На входно-изходните пътища на населените места в 10-километровата зона за наблюдение около огнищата, са монтирани площадки за дезинфекция, като на такава подлежат всички преминаващи превозни средства и хора.