Съдът във Великобритания пита жив ли е Филчев
Съдът във Великобритания пита жив ли е Филчев / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Жив ли е бившият главен прокурор Никола Филчев, къде е и има ли в момента, има ли връзки с правораздавателната система у нас. Това са част от въпросите, които е задал съдът във Великобритания към българския съд, който гледа делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

Въпросите бяха прочетени днес в съдебната зала от председателя на съдебния състав Владимир Астарджиев, който вече четвърта година гледа като първа инстанция процеса. Те са зададени с писмо от 7 декември м.г. Английският съд пита българският заради издадената от магистратите у нас европейска заповед за арест на подсъдимата Димитрина Калайджиева. Делото срещу нея първо се гледаше задочно, тъй като тя нямаше известен адрес в чужбина, припомня БГНЕС. През 2007 г. обаче тя беше намерена от английските власти и това наложи делото тук да се спре, докато се чака екстрадицията й. Тя бе поискана още през 2001 г. от главния прокурор Никола Филчев, но бе отказана.

След това съдът издаде европейска заповед за арест, съгласувана с представители на прокуратурата във Великобритания. Точно по тази заповед Калайджиева е задържана през септември и пусната под гаранция.

Освен за Филчев, съдът във Великобритания е питал и за разследването на убийството на военния прокурор Никола Колев. Градският съд на София отговорил на английския, че не знае къде е Филчев и какво прави в момента. В края на миналата година се е показвал по телевизията и бил "жив и здрав". българската страна посочва още, че разследваното за убийството на Никола Колев е различно и то се гледа от Софийска градска прокуратура.

Делото за екстрадицията Димитрина Калайджиева ще се разгледа отново на 15 февруари. Заради това СГС отложи делото у нас за 7 март. Докато е под гаранция, дори и да иска да се яви пред Софийския градски съд, подсъдимата няма право да напуска Великобритания.