Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски / Георги Димитров
Съдът за правата на човека в Страсбург отхвърли претенциите на бившия монарх и премиер на България Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок за реституция на "Ситняково" и "Саръгьол" и прие единствено жалбата им върху забраната за търговска експлоатация на върнатите им гори, съобщи БНР.

Съдът не отговори положително на претенциите им за финансова компенсация, като остави решението да бъде взето между жалбоподателите и държавата.

Съдът постановява, че България трябва да заплати на жалбоподателя 5 хиляди евро заради разходите по делото, но не се присъжда обезщетение, пише БТА.

Съдът отхвърля като недопустими някои от оплакванията на жалбоподателите, включително тези относно реституцията на имотите Саръгьол и Ситняково, като единствено установи за допустимо оплакването относно забраната за търговска експлоатация на горските територии.

Той отбелязва, че преди 2009 г. жалбоподателите са имали одобрен горскостопански план. Той е бил унищожен от мораториума, наложен през същата година, което представлява "намеса" в правото на жалбоподателите на "владение". Съдът е убеден, че намесата е била предвидена от закона и е имала е имала за цел опазването на горите в обществен интерес.
БНР, БТА