Съдът в Русе даде доживотна присъда на баща-убиец
Съдът в Русе даде доживотна присъда на баща-убиец / снимки: БГНЕС

Окръжният съд в Русе постанови доживотна присъда за 39-годишния Пламен Петров, който миналата година на Великден преби до смърт 7-годишната си дъщеричка Пламена. Това стана по време на повторното разглеждане на делото, след като то бе върнато от Великотърновския апелативен съд заради процесуални нарушения.

При първата присъда, постановена от друг състав на Русенския Окръжен съд, Пламен Петров бе осъден на 16 години затвор.

Отмениха присъдата на баща, убил дъщеря си

При новото разглеждане на делото защитникът на Пламен поиска да се направи повторна комплексна съдебно-психиатрична и съдебно-психологическа експертиза за състоянието на обвиняемия. Експертизата, която бе представена днес в съда, бе категорична, че мъжът е вменяем и е съзнавал постъпките си. Той обаче действа импулсивно, с променливо настроение, лесни изблици на гняв и намалена способност да предвижда последиците от действията си, има и нисък праг за отключване на агресия.

Според експертите Пламен не е целял да причини смъртта на детето си, а наказанията са били неговият модел да наложи авторитета си като родител.

Съдът в Русе даде доживотна присъда на бащаубиец
netinfo

Окръжният прокурор Георги Георгиев поиска от съда доживотен затвор за Пламен, а защитникът му Славчо Славчев пледира за убийство по непредпазливост. В крайна сметка петчленният състав на Окръжния съд даде най-тежкото наказание, като призна Пламен Петров за виновен в умишлено убийство.

Бившата му вече съпруга Емилия, която е била мащеха на Пламена, също бе призната за виновна, че не се е притекла на помощ на детето, и бе осъдена на 6 месеца пробация.

„В шок сме, очаквахме присъда около 16-18 години затвор, но не и доживотна. Ще искаме преквалифициране на престъплението”, коментира адвокат Славчо Славчев. Той заяви, че ще обжалва присъдата в законния 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Източник: БГНЕС