Съдът в Разград оправда лекарка за смъртта на бебе
Съдът в Разград оправда лекарка за смъртта на бебе / снимка: DarikNews.bg, Разград

Оправдателна присъда постанови Окръжен съд-Разград за д-р Ергюз Мустафа от родилно отделение на местната болница. Обвинението срещу нея бе, че поради немарливо изпълнение на служебните си задължения е причинила смъртта на бебе, родено през 2009 г.

Вели Билялов се родил преждевременно, а въпреки разпоредбите на  наредба на здравното министерство в родилната зала нямало неонатолог и анестезиолог. Първата ми работа, като отида утре на работа ще е да протестирам това решение, каза прокурор Тихомир Тодоров. „Чувствам се морално задължен към родителите и смятам, че детето е починало заради грешка на подсъдимата”, категоричен бе той.

Родителите - Васвие и Билял Билялови от село Острово, нямаха сили да коментират и не знаеха дали ще продължат съдебната сага.

Доволна от съдебното решение остана подсъдимата. Д-р Ергюз Мустафа обаче се скри от журналистите, вместо нея коментира нейният адвокат Стоян Димитров. Той заяви, че лекарката  много тежко изживява това дело и тя и близките й виждали в процеса опит да се сатанизира лекарската професия.