Съдът в Либия отхвърли исковете на медиците ни срещу офицерите
Съдът в Либия отхвърли исковете на медиците ни срещу офицерите / netinfo

Върховният съд на Либия отхвърли гражданските искове на петте български медицински сестри срещу либийските офицери, които са изтръгнали с насилие самопризнания от тях. Това съобщи говорителят на МВнР Димитър Цанчев.

Преди време Върховният съд окончателно оправда мъчителите на нашите сънароднички.

Може да се затруднява, но по никакъв начин не се затваря пътят на тезата на защитата - че е използвано насилие за изтръгване на самопризнанията от българските медицински сестри, коментира координаторът на българската защита на медиците ни в Либия Траян Марковски. Той допълни, че има много нюанси, които не са били предмет на доказване в процеса срещу либийските офицери, съобщава БГНЕС.

Дванайсет международни организации за защита на човешките права се обърнаха към генералния секретар на ООН с обща декларация, в която призовават новосъздаденият Съвет на световната организация по правата на човека да предприеме действия срещу най-тежките случаи на нарушения в света. Сред тях е посочен и случаят с българските медицински сестри в Либия.

Либия продължава да държи в затворите при тежки условия стотици арестувани, участвали в мирна политическа дейност. Най-добре известният проблем в тази страна е положението на петте български медицински сестри и един палестински лекар,

които бяха осъдени на смърт по фалшиви обвинения и по самопризнания, изтръгнати с изтезания, подчертават дванадесетте организации в декларацията си, поместена на сайта на една от тях - unwatch.org.