Съдът спря водещите онлайн букмейкъри, които отказаха да се лицензират
Съдът спря водещите онлайн букмейкъри, които отказаха да се лицензират / снимка: sxc.hu

Софийският районен съд „свали” най-известните сайтове за онлайн залагания в България. Искането дойде от Държавната комисия по хазарт, която даде срок на компаниите, представляващи тези сайтове, да се лицензират.

След изтичането му сайтовете вече са недостъпни за потребителите от България. В списъка са водещи букмейкъри по света като Ladbrokes, BetFair, Betathome.

Лицензирането за хазартната дейност в България беше въведено от предишното правителство с приемането на новия Закон за хазарта. Според закона всяка компания трябва да плаща данъци в размер на 15% от направените залози. Мнозинството от компаниите изобщо не подадоха документи за лиценз.

Те твърдят, че повече от 2% данък е непосилен, защото 90% от приходите им от залози отиват за изплащането на печалби.

Основният въпрос в момента е как българите, които имат активни сметки в спрените сайтове, ще могат да си изтеглят парите. Най-вероятно всяка компания ще даде обяснения чрез съобщения по имейл, коментира dnevnik.bg.

Лиценз да предлагат залози върху спортни събития в България имат офлайн операторите Българският спортен тотализатор, „Еврофутбол” и „Евробет”.