Съдът решава дали да отстрани главния архитект на Пловдив
Съдът решава дали да отстрани главния архитект на Пловдив / БГНЕС, архив
Кметът на Пловдив Иван Тотев
89758
Кметът на Пловдив Иван Тотев
Кметът на Пловдив Иван Тотев
Кметът на Пловдив Иван Тотев
  • Кметът на Пловдив Иван Тотев
  • Кметът на Пловдив Иван Тотев
  • Кметът на Пловдив Иван Тотев

Отстраняването от длъжност на главния архитект на Община Пловдив ще гледа на заседание днес Окръжният съд в града.

Румен Русев е привлечен като обвиняем за това, че като длъжностно лице осем пъти е допуснал осъществяване на противозаконна дейност в тютюневия склад на ул. „Одрин" 8, който е със статут на паметник на културата.

Оставиха в ареста клошаря, обвинен в палежа на тютюневите складове

В мотивите на държавното обвинение е посочено, че главният архитект трябва да бъде отстранен от поста си, за да се избегне опасността служебното положение на обвиняемия да попречи на обективното изясняване на обстоятелствата по делото.

Окръжната прокуратура в града под тепетата повдигна обвинения по казуса и срещу представителя на "Одрин 8" Георги Бранеков. Той и Румен Русев бяха привлечени към наказателна отговорност.

Адвокати: Арестуваният за палежа на тютюневите складове е идеалният обвиняем

В същото време тази сутрин кметът на града Иван Тотев увери, че отстраняването на Румен Русев от длъжността главен архитект няма да попречи на текущата работа на Община Пловдив.

Ако се вземе такова решение, длъжността ще се изпълнява временно от друг специалист до назначаването на постоянен титуляр на мястото, посочи градоначалникът.

Бившият тютюнев склад беше полуразрушен от инвеститори в началото на март, а жива верига спря цялостното му събаряне. Намеренията на дружеството бяха на мястото да се построи мащабна бизнес сграда. По казуса се самосезира Окръжна прокуратура - Пловдив, като проверка разпореди и министърът на културата Вежди Рашидов.