Съдът разрешил внедряване на 54 агенти под прикритие в престъпни групировки през 2009-та
Съдът разрешил внедряване на 54 агенти под прикритие в престъпни групировки през 2009-та / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Съдът разрешил внедряване на 54 агенти под прикритие в престъпни групировки през 2009-та
26985
Съдът разрешил внедряване на 54 агенти под прикритие в престъпни групировки през 2009-та
  • Съдът разрешил внедряване на 54 агенти под прикритие в престъпни групировки през 2009-та

Председателят на Софийски градски съд (СГС) Георги Колев никога не е давал разрешение Алексей Петров да е агент под прикритие и да бъде внедряван в мафията по надлежната законова процедура - това съобщи самият Колев по време на отчета на съда за миналата година. По пет от 12 знакови дела в съда, наблюдавани от Европейската комисия, има произнесени присъди.

54 агенти под прикритие са внедрени в престъпните групировки през миналата година с разрешение на съда. По закон всеки агент трябва да сключи договор с прокуратурата, в който се определя за кои престъпни деяния, извършени по време на мисията, няма да му се търси отговорност. Тези споразумения се одобряват в съда по реда на специалните разузнавателни средства. Георги Колев уточни, че Алексей Петров никога не е бил такъв агент под прикритие.

От отчета за миналата година става ясно, че от 12 знакови дела в Софийски градски съд, които ЕК следи, пет са завършили с присъди. Това са селата срещу Асен Друмев, едното дело срещу Вальо Топлото, Константин Мавродийски и прокурорите Славчо Кържев и Петър Чалъмов. Още 24 дела се наблюдават от съда като значими. Две трети от внесените в съда обвинителни актове приключват с осъдителни присъди, а при обществено значимите този процент е 80. Една трета от специалните разузнавателни средства се искат директно от прокуратурата.

По повод отлагането на последното заседание по делото за пране на пари срещу бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов поради командировка на съдебна заседателка, която е служител в МВР, Колев коментира, че за съдебните заседатели няма изисквания за образование и професия, а само за житейски опит и че има доста други случаи на отлагане на дела заради командировки. Не е проблем, че тя е служител на МВР, стига да не е работила по конкретното дело, уточни още председателят на Софийски градски съд.

Съдът разрешил внедряване на 54 агенти под прикритие в престъпни групировки през 2009та
netinfo