Съдът пусна заподозрения за убийството на Яна срещу гаранция от 15 000 лева
Съдът пусна заподозрения за убийството на Яна срещу гаранция от 15 000 лева / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Съдът пусна заподозрения за убийството на Яна срещу гаранция от 15 000 лева
55641
Съдът пусна заподозрения за убийството на Яна срещу гаранция от 15 000 лева
  • Съдът пусна заподозрения за убийството на Яна срещу гаранция от 15 000 лева

Съдът освободи обвинения за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина в София срещу парична гаранция от 15 000 лева.

35-годишният Николай Русинов-Чеци до момента е единственият обвиняем за жестокото престъпление. Магистратите обаче са силно разколебани в тезата, че Чеци е извършителят на убийството. Това обясни съдия Мариян Марков по време на заседанието, като допълни, че от задържането на Русинов до момента, прокуратурата не е представила никакви по-съществени нови доказателства.

Липсата на достатъчно доказателства срещу Русинов, както и фактът, че той не е осъждан са сред основните мотиви на съда да освободи обвиняемия срещу парична гаранция. Това се случва след повече от три месеца от задържането му, през които нови доказателства почти не са събрани.

Най-сериозното доказателство на прокуратурата според съдия Мариян Марков са резултатите от австрийската експертиза, които доказват, че повечето косми върху тялото на убитата са на Русинов.

По думите на съдия Марков, обаче наличието на косми може да се обясни с факта, че Яна и Чеци са правили секс в нощта на убийството, който обаче според показанията на обвиняемия, е бил абсолютно доброволен: "Няма мотив. От какво установихме, че половият акт е бил насилствен. Той ще извърши убийство с цел прикриване на изнасилване, защо трябва да я убива безсмислено".

Тезата, че Николай Русинов е действителният убиец на Яна се разколебава според съдия Марков и от факта, че върху трупа й са намерени още два косъма, които принадлежат на неизвестно до момента лице. Според магистрата от този факт могат да се изведат множество версии като една от тях може да е, че Николай Русинов си е тръгнал, а след това е дошъл друг мъж, който е извършил насилствен полов акт с Яна и след това я е умъртвил.

"Нямаме мотив. Той си е тръгнал. Някой, скитащ в парка, е видял едно хубаво, заспало момиче. Или е извършител, или са извършители. Съдът, който ще го решава това дело, той ще преценява какво се е случило точно. Към момента не може да установим с точност дали този човек е извършил това престъпление. Имаме три косъма и нищо повече", коментира още Мариян Марков.

От прокуратурата заявиха, че ще обжалват постановлението на СГС.

Ако на 9 август апелативните съдии потвърдят решението, Николай Русинов ще може да заплати паричната си гаранция и да напусне ареста.

Съдът пусна заподозрения за убийството на Яна срещу гаранция от 15 000 лева
netinfo

Яна Кръстева бе открита мъртва и полугола под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли 2011 г. Тя е била бита и удушена часове след рок концерт на стадион „Българска армия” предната нощ.

Полицията тогава задържа Пламен Трифонов, заподозрян в съучастие за убийството. По тялото на убитата Яна, включително в областта на половите органи и краката имало косми с неговото ДНК. Съдът прецени, че заподозреният трябва да остане в ареста, но по-късно беше пуснат на свобода. Експертизата установи, че младата жена е починала от задушаване.

На 26 юли 2011 г. пък бе задържан и Николай Русинов от граничните власти на Летище „София” след пристигането му с редовен полет от Истанбул, по-късно също бе освободен.