Съдът пусна под гаранция и последният задържан „Октопод”
Съдът пусна под гаранция и последният задържан „Октопод” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Софийският градски съд пусна под гаранция от 10 000 лева Марчело Джотолов - обвиняем по делото „Октопод”.

Магистратите решиха да освободят Джотолов, тъй като изтича едногодишният срок, в който той може да бъде задържан в ареста, без да тръгне делото срещу него. Друг мотив на магистратите е, че общественият интерес не надделява за вземане на най-тежката мярка. Докато съдебния състав четеше решението си на Джотолов му прилоша.

В съдебната зала стана ясно, че прокуратурата е повдигнала и едно ново обвинение срещу Джотолов - за присвояване в особено големи размери - 311 143 лв. Така срещу последния „Октопод”, който търкаше наровете на следствения арест, има вече шест обвинения. Те са за участие в организирана престъпна група, заедно с Антон Петров-Хамстера и с ръководител Алексей Петров.

Другите обвинения са за изнудване на Никола Русланов и Иво Балевски, както и за едно неуспяло изнудване на Николай Динков. Марчело Джотолов е обвинен и за стопанско престъпление. Материалите по обвинението за присвояване и по тези за изнудване, са отделени и са изпратени в НСлС за доразследване, а други са предадени на Софийска районна прокуратура, припомня БГНЕС.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Марчело Джотолов бе арестуван на 10 февруари миналата година заедно с Алексей Петров, Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Антон Петров-Хамстера, Момчил Кръстев, Николай Велков и Димитър Митров-Полицая. Впоследствие съдът измени мерките на останалите обвиняеми, като последно килията си напусна Алексей Петров, след като на 12 октомври 2010 г. Софийският апелативен съд прецени, че няма обществена опасност, която да обоснове задържането му, а обвинителната теза на прокуратурата е силно разколебана.