Съдът праща убиеца на Вероника зад решетките за 30 години
Съдът праща убиеца на Вероника зад решетките за 30 години / снимка: DarikNews.bg, Мариета Стоянова
Съдът праща убиеца на Вероника зад решетките за 30 години
81742
Съдът праща убиеца на Вероника зад решетките за 30 години
  • Съдът праща убиеца на Вероника зад решетките за 30 години

30 години затвор при първоначален строг режим постанови Великотърновският окръжен съд за убиеца на 23-годишната студентка Вероника Здравкова през февруари тази година.

40-годишният рецидивист бе признат за виновен по обвинението в грабежа и убийството на младата жена. Тричленният съдебен състав постанови най-тежката присъда при реда на съкратената процедура.

Убиецът на Вероника съжали за стореното пред съда

Магистратите решиха още Илиян Здравков да изплати на родителите на Вероника кръвнина в общ размер на 200 000 лева. Подсъдимият трябва да поеме и разноските по делото, както и да плати държавна такса в размер на 8000 лева.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Близки на студентката Вероника искат най-тежко наказание за убиеца й

След като чуха присъдата родителите на Вероника коментираха, че нищо не може да върне детето им, но частично са удовлетворени.

Служебният адвокат на подсъдимия пък заяви, че след консултация с клиента си ще решат дали да обжалват решението на окръжния съд.

Убийството беше извършено на 28 февруари тази година в района на жп гарата във Велико Търново, където Здравков е нападнал Вероника. Той е откраднал дамската й чанта с два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута и лични вещи на обща стойност над 400 лв. След грабежа криминално проявеният мъж е убил момичето с няколко удара с брадва по главата. В хода на разследването той е направил пълни самопризнания, а в съдебната зала дори заяви, че съжалява за стореното злодеяние. Преди трагедията с Вероника Илиян Здравков е осъждан 6 пъти за кражби и грабежи.

Други новини от Велико Търново