/ БГНЕС
Административният съд в София (АССГ) отмени санкцията на Националната агенция за приходите (НАП), която бе наложена заради изтичането на данни преди няколко години. Това съобщиха от съда.

С решение от днес АССГ отменя постановеното от районния съд преди време. Първата инстанция потвърди наказателно постановление от Комисията за защита на личните данни.

Съдът прекратява административнонаказателното производство, след като делото бе образувано по жалба на Национална агенция за приходите. То бе срещу глобата от 5 100 000 лева. 

Осъдиха НАП за 650 лева заради теча на лични данни след кибератаката през 2019 г.

Санкцията беше наложена за изтеклите данни при хакерска атака преди около пет години.

Мотивите на съда са изтичане на абсолютна погасителна давност, която в случая е четири години и половина. Съдът намира, че обжалваното решение, с което е потвърдено наказателното постановление, е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено. Вместо него, трябва да бъде постановено друго, с което да се отмени наказателното постановление и прекрати административнонаказателното производство.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Хакерската атака срещу НАП стана през юли 2019 г. Тогава данните на близо пет милиона граждани станаха обществено достояние. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Димитър Абрашев/БТА