Съдът отмени лимитите за финансиране на болниците
Съдът отмени лимитите за финансиране на болниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Съдът отмени лимитите за финансиране на болниците
79812
Съдът отмени лимитите за финансиране на болниците
  • Съдът отмени лимитите за финансиране на болниците

Падат финансовите ограничения на болниците, заложени в новата методика за тяхното финансиране. Върховният административен съд е отменил лимитите в здравеопазването, което значи, че на болниците вече ще се плаща всичко, изразходвано от тях, а не само предварително планираното.

Това съобщи пред Дарик д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, който заедно със Сдружението на частните болници, внесе жалба в съда срещу новата методика, която фиксира болничните бюджети.

Методиката осъдиха и от Федерация „Български пациентски форум". На базата на тези две жалби съдът е решил да спре ограниченията на лечебните заведения докато не се произнесе окончателно, което се очаква да се случи през 2016 г.

От март тази година влезе в сила нова методика за финансиране на болниците, според която те трябваше да получават до 95% от парите, с които са разполагали миналата година, и никакви допълнителни средства. Тази методика, обаче бе дадена на съд от неправителствени и пациентски организации, както и от частни болници.

Д-р Кацаров информира, че съдът е взел решение, докато се произнесе окончателно по жалбите, което се очаква да се случи догодина, да спре методиката. По този начин ограниченията за болниците падат.

Спира се изпълнението, докато съдът не се произнесе окончателно по жалбата. А заседанието е насрочено за 2016-та. Тоест до 2016 г. в тази си част тази методика няма да действа, обясни д-р Стойчо Кацаров.

"Край на лимитите. Всичко се плаща. Каквото се отчете, се плаща с уговорката, че все пак имат възможност да го обжалват пред петчленен състав. Съдът казва, че така не може. Бавно е съдопроизводството, но има процесуална възможност да поискаш това, което си оспорил, действието му да бъде спряно, докато не се произнесе, защото има немаловажни последици за пациенти, за болниците. Съдът е възприел изцяло мотивите и затова ги спира. Органът, който може да обжалва, е Министерски съвет", допълни д-р Кацаров.

Срещу новата методика за финансиране на болниците се обявиха в съда и от Федерация „Български пациентски форум". Според председателя й Иван Димитров ограниченията е трябвало да паднат.

„Искаше ми се да се случи това, което се случи. При всички случаи това, ако не се беше случило, всичко, което е позволено от българските и европейските закони, щяхме да използваме. Но в крайна сметка това е една добра стъпка да бъде защитено конституционното право на всеки български гражданин да се лекува адекватно, а не да бъде изоставен от системата", каза Димитров.

Вероятно сега, когато няма да има болнични ограничения, някой ще се оплаче, че парите на Здравната каса няма да стигнат. В такъв случай държавата трябва да започне да плаща здравните вноски на категориите хора, които осигурява, в пълен размер, а не наполовина, посочи още Димитров.

„Всички милиони, които толкова години не заплаща за групите, за които отговаря, да започне да ги плаща. В крайна сметка здравето на нацията е по-важно от това някой да плаче и да обяснява, че няма пари, а в същото време да не изпълнява задълженията си. Всеки министър би трябвало да защитава здравето на нацията, а не политически пристрастия", допълни той.

Решението може да бъде обжалвано от Министерския съвет, с чието постановление бе приета въпросната методика.