Съдът отложи делото за злоупотреби по САПАРД
Съдът отложи делото за злоупотреби по САПАРД / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Заради болест на адвокат делото срещу Марио Николов и още осем подсъдими беше отложено за 30 ноември. Защитникът на подсъдимия Григор Главев - Зоя Иванова, е заявила пред съда, че е болна от остра вирусна инфекция и ще бъде на домашно лечение до 17 ноември.

Подсъдими по делото освен Николов са и Марияна Николова, Радмил Петров, Иван Иванов, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Лазарина Георгиева, Валентин Ангелов и Григор Главев. Според обвинението те са източили на 7,5 милиона евро. Аферата е разкрита след съвместна работа на българската, германската и швейцарската прокуратура по сигнал на Службата за борба с измамите в ЕС (ОЛАФ).

Схемата е чрез фалшиви документи в България да се вкарват фиктивно стари машини за месопреработка и пакетиране, които се представят за нови и парите от САПАРД за покупката да се прибират. Старите машини са от български месарски предприятия, чиито собственици са в аферата.

По делото са наложени обезпечителни мерки върху имоти на обвиняемите лица - запорирани са 32 банкови сметки и възбранени общо 41 недвижими имота на територията на страната. Делото стартира след двугодишно разследване и се наблюдава изключително внимателно от ЕС и Европейската служба за борба с измамите.