Съдът остави в ареста Евгени Милев-Гейзо
Съдът остави в ареста Евгени Милев-Гейзо / cнимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Съдът остави в ареста Евгени Милев-Гейзо
24744
Съдът остави в ареста Евгени Милев-Гейзо
  • Съдът остави в ареста Евгени Милев-Гейзо

Софийският окръжен съд остави в ареста Евгени Милев-Гейзо. Той е обвинен в използването на подправен международен паспорт. Според разследващите Милев се е снабдил с фалшиви печати от няколко граници, за да докаже, че не е бил в България в нощта на 14 декември. Тогава, след нападение над турски гражданин край Вакарел, магистралната банда на Крокодилите влезе в престрелка с полицията и беше обявена за издирване. Гейзо е спряган за един от основните участници в престъпната група.

В края на декември първоинстанционният съд в Сливница наложи на Гейзо най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража. Тогава Гейзо заяви, че е невинен и разбрал от медиите, че е издирван и затова се прибрал в България. Засега на Евгений Милев-Гейзо са повдигнати обвинения за подправен паспорт, а не за грабежа на магистралата, когато в престрелка с полицията загина Димитър Митрев-Богровеца. Днешното заседание бе проведено при закрити врати. Според защитника на Гейзо - адвокат Стойко Бърборски, това е било направено с цел обществото да не разбере какъв фарс представлява съдебният акт.

„Депозирал съм една молба с доказателствени искания в регистратурата на Националната следствена служба и изобщо я няма в делото. Не събират доказателства съгласно чл. 13 и чл. 114 за и против обвинението", каза адвокат Бърборски. „Много ясно и категорично е, че Гейзо не е бил в България. Аз не знам къде е брат му в момента, но в зависимост от изхода на това дело може да се появи", добави още той.

Решението на Софийския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Евгени Милев-Гейзо бе задържан на 19 декември на ГКПП Калотина. Той, заедно с брат му - Емил, бяха обявени за издирване от МВР във връзка с грабежа на магистрала "Тракия" в нощта на 13-и срещу 14-и декември, при който двама мъже стреляха по полицаи след обира на турски гражданин. Впоследствие Гейзо отрече да е бил на местопрестъплението и заяви, че по време на грабежа е бил в Германия. Вътрешният министър Цветан Цветанов пък заяви, че Гейзо е бил изведен фиктивно в чужбина чрез подправени печати в задграничния му паспорт. В крайна сметка през миналата седмица мярката на Евгени Милев бе гледана от Районен съд-Сливница, но само по обвинението за съзнателно ползване на подправен документ.