Съдът остави окончателно в ареста един от биячите на малкия Христо
Съдът остави окончателно в ареста един от биячите на малкия Христо / снимка: БГНЕС, архив

Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста Патрик Първев, обвинен заедно с приятеля си Александър Донов, за опит за убийство на малолетния Христо Велински.
Защитата на Първев поиска той да бъде освободен под "домашен арест". Адвокатите посочиха, че няма опасност Първев да се укрие и да извърши друго престъпление и добавиха, че арестът се отразява зле на психиката му.

Майката на пребития Христо: Имаме нужда от друга държава

Съдът не прие доводите на защитата и отбеляза, че петте месеца, които Първев прекарва в ареста, са разумен срок за задържане.

Според прокуратурата заедно с Донов, Първев е осъществявал физически тормоз и системно малтретиране над тригодишния Христо. Това се е случило докато двамата са се грижили за детето в апартамента на майка му в столичния квартал "Зона Б-19".

Приятели на младежите: Бяха комплексирани, взимаха амфетамини

Малкият Христо, който близките наричат Еци, бе настанен в болница на 20 юли след побой, който му нанесли Александър и Патрик. Майката на детето Невена Велинска е музикант и работи на кораби в Скандинавия. Тя плащала на Александър да се грижи за сина й. Патрик обаче, се нанесъл в апартамента, след като майката заминала в чужбина на 26 юни. Първоначално бащата на Александър трябвало да се грижи за Христо, а Александър да помага, но впоследствие двете момчета започнали да гледат 3-годишното момче.