Съдът оправда Софиянски по делото за халите
Съдът оправда Софиянски по делото за халите / netinfo

Софийският градски съд оправда бившия кмет на столицата Стефан Софиянски по делото за Централните хали.

Вчера Софийската градска прокуратура поиска седем години затвор за Стефан Софиянски. Според обвинението бившият кмет и главният счетоводител на общината Антоанета Македонска са извършили престъпление по служба. От техните действия консорциумът “Аштром” е получил сградата на Халите и прилежащия терен около сградата за около 9 млн. лева, а Общината получила акции за около 9000 лева.

Мярката за неотклонение на Софиянски остава "подписка", а на Антоанета Македонска - парична гаранция от 2000 лева. Според съдята по делото Вера Чочкова при делата с висок обществен интерес не винаги обществените настроения съвпадат с фактите. Участието в смесено търговско дружество, както и параметрите за сключването на сделката за Халите са в резултат от решение на Столичния общински съвет.

Наказателната отговорност е лична и никой не може да носи отговорност за колективни нарушения, се казва още в мотивите на съда. Според тях няма нарушение на съдебните задължения и за общината не са настъпили вредни последици. Апортна вноска не е извършвана по документи и така Халите остават собственост на общината. Минути, след като беше оправдан бившият кмет на София каза: Делата срещу мен са поръчкови.

"Изхабихме две години обществена енергия за нещо, което беше ясно: че Халите са една от най-добрите инвестиции. Нямам сили да се радвам, имам сили да се боря, защото смятам, че това са политически процеси. Убеден съм, че това се прави от длъжностни лица, като бившия главен прокурор и неговия заместник, защото това са хората, които непрекъснато говореха, преди да се е произнесъл съдът, че има престъпления. Може би Филчев спечели посланическата си длъжност", коментира още Софиянски.

Градска прокуратура ще обжалва оправдателната присъда на Софиянски и Македонска в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.