Съдът оправда Раиф Мустафа и Росен Маринов
Съдът оправда Раиф Мустафа и Росен Маринов / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Софийският градски съд оправда бившия заместник вътрешен министър Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов. Двамата са обвинени като съучастници в предлагане на подкуп от 50 000 лева на изпълнителния директор на Агенцията по рибарство и аквакултури към земеделското министерство Марин Димитров през юни миналата година.

Според обвиненията Раиф Мустафа е посредничил в предложението за подкуп. Парите били, за да се уреди сделка, с която агенцията да купи катери от фирмата на Маринов. Съдът се мотивира, че събраните доказателства не представляват основа, върху която може да бъде постановена осъдителна присъда, а показанията на Димитров са непоследователни, противоречиви и не кореспондират със СРС.

По-рано днес прокуратурата поиска по 10 години лишаване от свобода и за двамата подсъдими. Решението може да бъде обжалвано пред софийския апелативен съд.

Росен Маринов бе задържан на 11 юни м.г. при операция на ДАНС в столицата. Според обвиненията Раиф Мустафа е посредничил в предложението за подкуп. Парите били, за да се уреди сделка, с която ИАРА да купи катери от фирмата на Маринов.