Съдът оправда Мария Мургина
Съдът оправда Мария Мургина / снимка: Sofia Photo Agency, архив: Надя Коцева
Апелативният съд оправда Мария Мургина
54588
Апелативният съд оправда Мария Мургина
  • Апелативният съд оправда Мария Мургина

Обрат по делото срещу Мария Мургина. Софийският апелативен съд оправда напълно бившия изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. По този начин беше отменена първоинстанционната присъда на градския съд от 4 години лишаване от свобода.

В началото на миналата година Мургина беше призната за виновна по обвинение за оказване на натиск на служител от НАП за промяна на ревизионен акт, от което е бил ощетен държавният бюджет. Мургина беше осъдена и за заплахи към тогавашната директорка на НАП-Силистра Милена Цолчовска, която била принудена да подаде оставка.

Сега апелативните съдии прецениха, че Мургина е невинна както по тези, така и по останалите две обвинения срещу нея.

„Рано или късно истината винаги излиза наяве. Съжалявам, че не бяхте на нито едно заседание, за да научите истината такава, каквато е. Радвам се, че бяхте, за да чуете и тази присъда", коментира оправдателната си присъда Мария Мургина.

Това е вторият обрат по знаково дело в рамките на седмица. В петък бившият изпълнителен директор на „Топлофикация - София" Валентин Димитров беше оправдан от апелативния съд по обвинение за присвояване на близо 6 милиона лева. На първа инстанция той беше получил 14 години затвор и конфискация на цялото му имущество.

Решението на съда може да бъде протестирано пред Върховния касационен съд.