Съдът оправда Илиян Тодоров за убийството пред „Соло”
Съдът оправда Илиян Тодоров за убийството пред „Соло” / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Софийският градски съд оправда Илиян Тодоров за убийството на 21-годишния Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед и 24-годишния Васил Александров, които бяха намушкани смъртоносно пред столичната дискотека „Соло” през 2009 г.

Според съдебния състав Въжаров и Александров не са убити с ножа, който е приложен като доказателство по делото. Съдебният състав приема, че не може да постанови осъдителна присъда на базата на събраните косвени доказателства. Веригата от тях се разкъсва, според съда, именно от факта, че на видеозаписа от нощта на побоя преди около две години, не се вижда кой конкретно нанася смъртоносните удари, съобщи БТА.

Според заключението на съда Илиян Тодоров е облечен с бели дрехи, а на видеозаписа се вижда как човек с тъмни дрехи замахва по време на случилото се сбиване. Оправдателната присъда е подписана с особено мнение от младшия съдия в състава.

Съдебният състав критикува прокуратурата за това, че по-сериозно е трябвало да разследва и за това, че са допуснати груби процесуални нарушения. На последното заседание, проведено на 7 декември, наблюдаващият прокурор по делото Любка Кръстева не поиска максималното наказание „доживотен затвор без право на замяна” за Тодоров. Тя поиска съдът да му наложи второто по тежест наказаниe, предвидено в закона - „доживотен затвор”.

Присъда по делото „Соло” се очакваше и на 1 юли т.г., след като бяха произнесени пледоариите по делото. Председателят на съдебния състав съдия Румяна Ченалова обаче отложи произнасянето тогава. Тогава тя се оправда, че събраните до момента доказателства не стигат до еднозначни отговори. Така по делото бяха назначени нови експертизи и бяха разпитани още свидетели.

Роднините на убития Кирил Въжаров смятат, че е „узаконено убийство, като морална ценност на това общество”. Те определиха присъдата като безумна и абсурдна, след като през юли съдът възобнови събирането на доказателствата след пледоарии. Роднините на убития Кирил Въжаров смятат, че това е бил начин да се разводнят доказателствата.

Един от адвокатите им коментира, че да се гради оправдателна присъда по видеозапис, който не е специално разузнавателно средство е процесуална новост.

След като беше произнесена оправдателната присъда на Илиян Тодоров излиза и от ареста. Оправдателната присъда може да бъде протестирана от прокуратурата пред Софийския апелативен съд. Разноските по делото, които до момента са над 16 000 лева, засега остават за сметка на държавата.

На 18 април 2009 г. след спречкване между две компании пред дискотеката 25-годишният Илиян Тодоров от Перник уби 21-годишния Кирил Въжаров - вратар на националния отбор по хокей, и 24-годишния Васил Александров. Тогава беше ранен и приятелят им Кирил Димитров, който е от тяхната компания. Той бе в тежко състояние след фаталната нощ, но лекарите го спасиха и сега е основен свидетел на обвинението. Според защитата, убийството не е по хулигански подбуди, а при самозащита.