Съдът оправда Генов и Сърбинска за боядисания паметник на „Позитано”
Съдът оправда Генов и Сърбинска за боядисания паметник на „Позитано” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Двама от активистите на протеста през лятото на 2013 г. - Асен Генов и Цветелина Сърбинска, бяха оправдани от Софийския районен съд за това, че боядисаха паметника пред централата на БСП в София. Освен че изрисуваха в розово и синьо партизанския сюжет на ул. "Позитано" 20, активисти от протеста изписаха и думите: "Кой? БКП позор! Кой!". Съдът не прие обвинението на прокуратурата, че подсъдимите са извършили хулиганство.

Съдът реши, че не е доказано, че точно двамата подсъдими са извършили деянието, тъй като на мястото са присъствали още четирима души. В решението се разграничава хулиганството от изразяването на политическа позиция, а деянието на активистите - Генов и Сърбиснка, се определя като участие в политическия дебат. В този смисъл участието в политическия дебат не може да бъде предмет на оценка от независимия съд дали е добро или лошо, то е човешко право, се казва още в мотивите на съда. Все още не е известно, дали прокуратурата ще обжалва решението, произнесено на първа инстанция.

Съдията, произнесъл решението, беше Мирослава Тодорова, която води дело за клевета срещу бившия министър на вътрешните работи - Цветан Цветанов. Заради критиките й към Цветанов тя първо беше уволнена от висшия съдебен съвет, а впоследствие върната от Върховния административен съд. В нейна защита имаше няколко граждански акции.