Съдът оправда бившия здравен министър Божидар Нанев
Съдът оправда бившия здравен министър Божидар Нанев / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Съдът оправда бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев
51916
Съдът оправда бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев
  • Съдът оправда бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев

Първият здравен министър от кабинета „Борисов” Божидар Нанев беше оправдан от Софийския градски съд. Магистратите го оневиниха по обвинение за сключването на две неизгодни сделки за доставка на антивирусния препарат „Тамифлу”, който се използва срещу свински грип.

Според прокуратурата със сделката Нанев е ощетил министерството с близо 2,4 млн. лева, след като е приел по-скъпата от две оферти за доставка на ваксините. Приетата от Нанев сделка е от дружеството „Рош България”. Отхвърленото предложение принадлежи на Националната здравна служба на Великобритания, което е било по-евтино. Тези ваксини обаче са били с нисък срок на годност и дълго време на доставка.

След като чу присъдата, Нанев коментира, че по време на процеса не е имало нито един аргумент в полза на обвинението. „Аз съм си изпълнявал задълженията по закон и съгласно всички нормативни актове и съм допринесъл за това да се снабди нашата страна с антивирусни препарати, които бяха необходими за опазване здравето и живота на хората”, каза Нанев.

„Един договор не представлява само някаква привидна посочена цена, която не е окончателна. Един договор има измерения в много посоки. Това, което се предлага от Великобритания, е безкрайно неизгодно. Това са невъзможни за сравнение неща”, обясни още бившият министър.

Нанев заяви още, че щял да си помисли в случай, че му предложат да се върне на поста здравен министър, който в момента се заема от трети негов наследник.

Съдът оправда бившия здравен министър Божидар Нанев
netinfo



От държавното обвинения не можаха да открият грешка в тезата си. Прокурор Маргарита Немска беше категорична, че решението на съда ще се обжалва. „Ще протестираме тази присъда. Невъзможно е да има грешка на обвинението. Това съдът преценява, затова има съдебен процес. Стопанските престъпления много трудно се доказват”, обясни тя.

Заедно с Божидар Нанев беше оправдана и Димитринка Николова, тогавашен директор на Дирекция „Бюджет и счетоводство” във ведомството. Двамата с Нанев си тръгнаха днес от съда без мерки за неотклонение, след като съдът отмени и паричните им гаранции.

Вчера прокуратурата поиска пет години затвор за Божидар Нанев. След протеста на присъдата делото ще бъде гледано на втора инстанция от Софийския апелативен съд.