Сотир Цацаров
Сотир Цацаров / БГНЕС
За втори път съдът на Европейския съюз в Люксембург обяви българската Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за непротиворечаща на правото на съюза. Съдът на Европейския съюз в Люксембург публикува решението си по преюдициално запитване, отправено от съдия Петя Алексиева от Софийски градски съд по дело, образувано от КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество.

При първото такова решение се стигна до спиране на общо 346 дела в съдилищата в страната, по които КПКОНПИ претендира отнемане на незаконно придобито имущество, съобщиха от комисията.
Антикорупционната комисия проверява декларациите на Пеевски

На 19 март 2020 г., по запитване от съдия Катерина Енчева, пак относно съответствието на българския закон с правото на ЕС, СЕС постанови решение, според което отнемането на незаконно придобито имущество не е обусловено от наказателно производство, завършило с влязла в сила осъдителна присъда.

Предисторията започва през 2015 г. когато Военноокръжна прокуратура София е уведомила КПКОНПИ за повдигнато обвинение на длъжностно лице - тогавашния ръководител на Катедрата по дерматология, венерология и алергология към Военномедицинска академия – София Мирослава Кадурина, за това, че докато е заемала поста е извършила действия, надхвърлящи рамките на предоставените ѝ служебни правомощия, с цел да набави имотна облага за себе си и за „ДЕРМА ПРИМ МК“ ООД - дружество, в което е мажоритарен съдружник.

Наказателното производство понастоящем е висящо пред Софийски военен съд.

Прокуратурата: Мирослава Кадурина е заплашвала свидетели срещу нея

КПКОНПИ е образувала проверка по отношение на обвиняемата, в рамките на която е установила значително несъответствие между имуществото й и това на нейния съпруг, от една страна, и техните доходи, от друга. Така на 18 януари 2017 г. комисията е предявила в СГС иск за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, включително и от юридически лица, контролирани от ответницата, сред които и „ДЕРМА ПРИМ МК“ ООД. На 02 април 2019 г. съдия Алексиева е спряла производството по делото и е отправила запитване до Съда на Европейския съюз, най-общо касаещо съответствието на българския закон за отнемане на незаконно придобито имущество с европейското право. Преюридициалното запитване е свързано с Директива на ЕП и ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност и дали тя следва да се прилага в производството за отнемане на незаконно придобито имущество.

В решението си от 28 октомври 2021 г. Съдът на ЕС отбелязва, че висящото пред СГС производство по конфискация е гражданско и че вътрешното право предвижда, наред с него, и режим на конфискация по наказателното право.
КПКОНПИ