Съдът изпрати в ареста един от биячите на екип на Спешна помощ
Съдът изпрати в ареста един от биячите на екип на Спешна помощ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Съдът изпрати в ареста един от биячите на екип на Спешна помощ
64564
Съдът изпрати в ареста един от биячите на екип на Спешна помощ
  • Съдът изпрати в ареста един от биячите на екип на Спешна помощ

Софийският градски съд прати в ареста Ленко Панов, който е обвиняем за побоя над екипа на Спешна помощ в столичния квартал „Овча купел" в нощта срещу 25 май. До този момент той беше на свобода с решение на Районния съд. За останалите двама заподозрени за побоя Илиан Димитров и Даниела Николова прокуратурата е преценила, че няма нужда от искане за задържане от стража.

Магистратите прецениха, че Панов е бил разпознат от пострадалия шофьор на линейката. Освен това съдът реши, че престъплението е било с висока степен на обществена опасност и незачитащо човешкото достойнство.

Лекарският екип е бил посрещнат от 15 пияни души, които преди това са повикали линейката, за да се погрижат за препило момиче. В крайна сметка след мелето и след решението на първоинстанционния съд пострадалите се обединяват около личността на Ленко Панов, запомнен заради белезите по лицето му.

Макар че съдът отхвърли част от доводите на прокуратурата за показанията след първата мярка и решението за пускане на свобода, този път магистратите решиха, че разпознаването е било напълно валидно и Панов е бил посочен като извършител. Освен това съдът реши, че ако е на свобода, той може да повтори постъпката си, тъй като става агресивен след употреба на алкохол.

Прокурор Детелина Йотова каза, че е възможно кръгът на обвиняемите да се разшири: „Лекарите имат причинени леки телесни повреди. В конкретния случай леките телесни повреди са от частен характер. Не знам дали впоследствие прокурорът при Софийска районна прокуратура няма да прецени, че имаме ново обвинение за лека телесна повреда по хулигански подбуди, която е от общ характер и да се повдигнат нови обвинения на останалите извършители".

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Бруталното нападение над екип на Бърза помощ се разигра след абитуриентски бал. Според пострадалия лекар компанията била пияна и дрогирана. При пристигане на Спешна помощ от адреса излизат лица, които нападат екипа и нанасят щети на линейката. Задържани са шестима души - петима мъже и една жена на възраст между 21 и 37 години. Четирима от мъжете са познати на МВР за различни криминални деяния, сред които хулигански прояви, телесни повреди, наркотици, грабеж, управление на МПС в нетрезво състояние.